Színház

Kató Hajnalka nyerte a III. Nemzeti VERSenyt

 A 26 éves Kató Hajnalka végzett az első helyen a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete által közösen szervezett szavalóverseny, a III. Nemzeti VERSeny vasárnapi döntőjén, amelynek a budapesti teátrum adott otthont.

A kakasdi versenyző Babits Mihály Fiatal katona, valamint Rakovszky Zsuzsa Nők egy kórteremből (3. vers) című költeményének tolmácsolásával vívta ki a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember alkotta szakmai zsűri elismerését.
A zsűri a péceli Tóth Benedek Ernőnek és a pomázi Gáspár Sándornak adta a második helyezést. Harmadik helyen a szlovákiai Szentpéterről származó Bukovszky Orsolya végzett.
A zsűri a döntőben részt vevő versenyzők között bronz, ezüst és arany minősítésű okleveleket osztott szét, valamint szakmai elismeréseket adott át a versmondásban vagy versklip-készítésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőknek.
Különdíjat vehetett át Jakab Gabriella (Budapest), Dobos Eszter (Ózd) és Kurucz Ádám Konrád (Marcali).
A III. Nemzeti VERSeny döntője szombaton és vasárnap zajlott a Nemzeti Színházban, ahol 30 versmondó lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekintette a közönség.
A Magyar Versmondók Egyesülete és a budapesti teátrum 2016 óta rendezi meg a Nemzeti VERSeny elnevezésű programsorozatot, amelyre idén is több mint kétszáz versmondó nevezett. A két elődöntőt követő hétvégi döntőt a verseny Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.
A verseny célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése volt, de idén külön figyelmet kapott az első világháború végének centenáriumához kapcsolódva a háború és a béke költészete.
A háromfordulós versenyre a nevezők négy magyar költő versével jelentkezhettek, ezek egyikének az első világháború témájához kellett kapcsolódnia, egyet pedig kortárs költőtől kellett választani. A továbbjutók a második fordulóban egyik választott versüket videoklipként dolgozták fel.
Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.
A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát, a versenyzők között volt erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci, angliai és amerikai magyar versmondó egyaránt.
A verseny védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt.

MTI

Ossza meg ön is
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szólj hozzá!

Hozzászólás lezárva.