Szeged, Színház, Vidéki kultúr élet

Szegedi Szabadtéri Játékok

A nagyérdemű ma sokkal szívesebben közelít a filmes előéletű darabokhoz, így a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019-es szuperprodukciója a Titanic című Broadway musical lesz. Ám a fesztivál jövőre ugyanúgy kínál az operától kezdve a prózán és a szimfonikus koncerteken át táncbemutatót is. Herczeg Tamást, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját kérdeztük.

Két évvel ezelőtt a Szegedi Szabadtéri Játékok 85. évfordulója alkalmából összeállított és kiadott egy kötetet a fesztivál történetéről. Ebből tud említeni olyan anekdotát, ami fesztiváligazgatóként máig elkíséri, inspirálja?

Herczeg Tamás: A kedvencem talán a fesztivál indulásának története. Nagyon tetszik, hogy Klebelsberg Kunonak, aki annak idején kultuszminiszter és Szeged térségének országgyűlési képviselője volt egy személyben, nem csak európai léptékű víziója, hanem kellő akarata is volt ahhoz, hogy a tervét végigvigye. Klebelsberg kitalálta, hogy egy nagyszabású művészeti fesztivállal megtérülhet a városnak mindaz, amit az egyetemi központ és a Dóm tér kialakításába fektetett. Az szintén inspirál, hogy 1931-ben olyan modern felfogású volt az első Szegedi Szabadtéri Játékokat megrendező bizottság, hogy klaszterbe szervezte a magán szálláshelyeket a fesztiválra érkező tömegeknek. Ők tulajdonképpen már akkor létrehozták az Airbnb-t.

Visszatérve a mába, milyen újdonságok várhatóak a 2019-es évadban? Igaz, hogy új játszóhellyel bővül a fesztivál?

Folytatás a hvg.hu-n

Ossza meg ön is
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés