Színház

MITEM április 11. és május 5. között

Forrás

Tizenhárom országból 23 előadást láthat a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége április 11. és május 5. között a budapesti Nemzeti Színházban.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt fél évtized magyarországi kulturális életének egyik legfontosabb csúcsteljesítménye a MITEM. Mint mondta, a MITEM ma már tényező az európai és a világ színházi rendezvényeinek palettáján és vele együtt a magyar színház, a magyar színjátszás is azzá vált.
Kiemelte: a MITEM 2014-es alapítása óta eltelt öt évben 32 országból mintegy 90 társulat több mint 100 előadása volt látható. A MITEM ideje alatt Magyarországra figyel a színházi világ – hangsúlyozta.
Fekete Péter szerint a MITEM bizonyítja, hogy a művészi gondolat és kifejezés egy mindenki számára érthető, átélhető közös nyelv. Mint mondta, a legfontosabb, hogy megtanuljuk tisztelni egymás kultúráját, azon keresztül a másik embert is.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: vannak visszatérő vendégeik, miközben két új ország, Kazahsztán és Portugália is bemutatkozik a fesztiválon. A Nemzeti Színház öt előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják a fesztiválon, amelynek mottója is egy Madách-idézet: “Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?”. Az idézet azt a szorongást fogalmazza meg, hogy mostani döntéseinkkel hova juttatjuk a világot, hova mozdítjuk közösségünket. “Hiszem azt, hogy a színház egy olyan hely ahol a legnagyobb kérdésekről, legkomolyabb kérdésekről kell beszélni” – mondta.

 

Tóth Auguszta a MITEM sajtótájékoztatón

Erik Stubo színházi producer, rendező, a stockholmi Dramaten igazgatója elmondta: másodszor érkeznek a fesztiválra, amely jó alkalom a színházcsinálók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással. Mint mondta, rendezésében az Egy nyári éj Svédországban című darab mutatkozik be a fesztiválon, amely humoros hangnemben idézi fel Tarkovszkij utolsó filmjének forgatását, az orosz rendező és a svéd színészek találkozását.
Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble igazgatója felidézte, hogy szintén másodszor vesznek részt a MITEM-en, idén Michael Thalheimer rendezésében Tennessee Williams A vágy villamosa című művével érkeznek a fesztiválra.
A fesztivál programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti. A MITEM április 11-én, csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban, a Slava’s Snowshow-val kezdődik.
Rimas Tuminas litván rendező az idén Ványa bácsi rendezésével érkezik a fesztiválra. A nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadásában a litván nép belső lényegét, ősi eredetét mutatja be. Eugenio Barba Trilógiáját Európában az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben.
Belgrádból Csehov Ivanovja szerepel a programban a Szerb Nemzeti Színház előadásában. Először lép fel a fesztiválon az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadással: Shakespeare  Coriolanusát és Vaszilij Sztefanik novelláiból készült misztériumjátékot (Morituri te salutant) adják elő.
Prágából a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel legújabb előadását hozza el, a Bernarda Alba házát. Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadása érkezik a MITEM-re.
Az idén határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című produkcióját mutatja be a MITEM-en Martin Huba rendezésében.
A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon.
A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított.

Ossza meg ön is
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés